plashhanytsya

Страсна п'ятниця – найсумніший і дуже строгий день Страсного тижня. Це найскорботніший день для християн, тому що саме в п’ятницю Христос добровільно віддав Себе на хресну смерть заради людей. Це день, коли люди засудили на смерть Того, Хто Сам є Життям. Життя засуджують до смерті! Страшна мить людського безумства, злоби, ненависті...

 

У Велику п’ятницю Церква згадує неправедне осудження синедріоном (вищим судовим і релігійним органом стародавньої Іудеї) Ісуса Христа. За шість днів до цього Христос воскресив праведного Лазаря. Після цього чуда іудейські чиновники ще більше утвердилися в рішенні вбити Христа. Однак синедріон його стратити не міг без наказу прокурор Понтія Пілата, який в той час керував Іудеєю. Той не вважав Христа винним і пропонував відпустити його з нагоди святкування Великодня, однак численний людський натовп виступила з вимогою відпустити НЕ Ісуса, а злочинця Варавву. Саме тому Пилат вирішив затвердити прохання Синедріону, звелівши стратити Христа. В знак того, що він не причетний до цього, прокурор вимив руки перед натовпом. Саме звідти і пішов вислів «я вмиваю руки», тобто складаю з себе відповідальність.
Ісуса спочатку прилюдно шмагали батогом, а потім змусили нести величезний хрест на Голгофу, де його і розіп'яли. Разом з ним на хрестах були розп'яті і два злочинці. Таємний учень Ісуса Йосип Аримафейський зміг випросити у Пилата тіло свого вчителя. Він бережно зняв його з хреста, накрив плащаницею і помістив в гробницю.
П’ятниця – це єдиний день в році, коли не правиться Служба Божа, є лише Вечірня з винесенням Плащаниці. Плащаниця - велике, на весь зріст, зображення тіла Христа у тому вигляді, в якому його зняли з хреста. Після Воскресіння на полотні залишився відбиток Його Образу, який утворився, як дослідили учені, шляхом великого випромінювання.
У другій половині дня її виносять на середину храму . Іде тричі обхід довкола церкви з Плащаницею, яку несуть за чотири кінці священики або старші парафіяни. Після обходу Плащаницю кладуть на приготований стіл посередині церкви. Віруючі приступають до святині і побожно її цілують. Божий гріб прикрашають квітами і лампадками в пам'ять про те, як тіло похованого Ісуса жінки-мироносиці помазали пахощами. По всіх церквах у Страсну п'ятницю замовкають дзвони.
Поклоніння Плащаниці триває два дні – до Великодньої служби, тобто до пізнього вечора суботи, і за кілька хвилин до великоднього хресного ходу її вносять назад у вівтар.
Велика П’ятниця є кульмінацією Святого Тижня, але не Церковного Року, бо ми знаємо, що після Великої П’ятниці настає той день, коли смерть поступиться життю. Якби згадування Великої П’ятниці було відділено від Великодня, то ми би залишалися у наших гріхах і таким чином останнім словом Великої П’ятниці було би: «Ви – засуджені».