Дорогі брати та сестри, сьогодні, коли Свята Православна Церква вшановує пам'ять чудотворної ікони Матері Божої, яка називається Казанською, у Свято-Воскресінському храмі була відслужена Божественна Літургія.

На кіот була покладена Казанська ікона Божої Матері незвичайної краси. Ми усі під час спільної молитви мали змогу прикластися до неї і попросити заступництва Матінки Божої. Святковим подарунком стало для всіх прихожан неперевершене виконання церковним хором пісні “Віра вічна, віра славна”. Багато було у храмі дітей, яких іменинники пригощали солодощами. До сліз зворушувала атмосфера миру, добра, молитовного єднання біля чудотворної Казанської ікони Божої Матері.

З цією іконою пов’язане майже все життя Православної Русі. Вона одна із перших прийшла на нашу землю, освітивши своєю благодаттю людей, які до неї підходили.

 

 

Якщо зазирнути в історію цієї ікони, вона зробила дуже багато добра для Православного народу. Навіть у 90 роках, якщо в хаті збереглися ікони, майже кожна ікона Божої Матері була Казанською, так люди її любили і шанували. Під час фашистського наступу на Москву, зимою 1941 року, коли ворожі війська підійшли до самого міста і на ранок планували контрнаступ, Казанську ікону Божої Матері літаком провезли над лінією фронту. І сталося диво – якщо ввечері мороз був три градуси, то вранці – мінус тридцять градусів. Ворожа техніка та зброя вийшли з ладу. Фашисти не були готові до такого різкого похолодання і отримали поразку. Ось що зробила Матінка Божа, ось що зробила ікона, у яку повірили, до якої люди звернулися за допомогою.

Ця подія для нас із вами приклад того, що ми маємо звертатися до Матінки Божої і Господа не тоді, коли вже біда настала, а до того - щоб біда не настала. Нам потрібно наслідувати наших пращурів, які були неосвічені, але були дуже мудрими, тих, які мали досвід у справах віри. Вони ніколи не тікали від Божої благодаті, ніколи не тікали від Господа. Адже священик завжди приносить із собою благодать Божу. Колись православний чоловік приводив до храму усю свою сім’ю. Тому дорогі брати та сестри, і нам з вами потрібно з них брати приклад – не чекати біди, а вміти її упереджувати – молитися і просити завжди заступництва Господа Бога нашого і Матері Божої Пречистої Богородиці. Спаси вас усіх Господи.